Mořští plazi mohli být mnohem větší, než se dříve myslelo

Dinosauři byli největší tvorové, kteří kdy chodili po Zemi. Ale pravěcí tvorové ovládali i vodu. A byli stejně velcí jako jejich pozemskí bratranci. A možná ještě větší, jak potvrzují nedávné nálezy. V šuplíku muzea byly nalezeny zkamenělé kosti obřího mořského tvora, který žil asi před 150 miliony let.

Paleontologové z University of Portsmouth narazili na zkamenělé pozůstatky pliosaura náhodou při návštěvě muzea. Badatelům stačilo otevřít zásuvku, aby viděli kousek páteře prastarého tvora z doby před 150 miliony let. 

Cenná fosílie nalezená v šuplíku muzea

Autorem tohoto mimořádného objevu – nebo spíše tohoto mimořádného objevu – je dvojice paleontologů z University of Portsmouth: profesor David Martill a doktorandka Megan Jacobsová. A místo, kde se jim to podařilo, je Abingdon County Hall Museum v Oxfordshire. Jak ale v muzeu něco objevit? Ukazuje se, že někdy je potřeba se jen pečlivě rozhlédnout. A otevřete, co potřebujete. Původně tam vědci jezdili pouze fotografovat ichtyosaura. 

Profesor Martill otevřel jednu ze zásuvek. A to, co v něm po dlouhém zkoumání našel, ho zarazilo. Byla to kost. Konkrétně páteřní kost, která měla velikost velkého talíře. Paleontologové zjistili, že na rozdíl od zdání nemusí nutně patřit například dinosaurovi pohybujícímu se po zemi, ale pravěkému plazovi, jehož životním prostředím byla voda. 

Ale jací podvodní obří plazi žili před těmi miliony let? S takovou formulací si jistě můžeme přiřadit pliosaury. Žili asi před 145-152 miliony let, na konci jury. O jejich těle se dá říci, že má tvar srovnatelný se slzou. Měli poměrně krátký krk, ale velkou hlavu. V jejich čelistech však byly silné zuby, srovnatelné s těmi, které patřily slavnému Tyrannosaurovi, ale vyčnívaly z nich jako u moderních krokodýlů. 

Tito obří vodní lovci však zůstávali dlouhou dobu velmi málo známí. Jedinou výjimkou zde byl Liopleurodon , který se dokonce objevil v televizi jako hrdina populárně-vědeckých pořadů. Odhadovalo se, že vážily až 150 tun a byly 25 metrů dlouhé. A tyto odhady některých vědců vzbudily značné kontroverze, protože v té době svět vědy neměl žádné fosilie, které by jednoznačně dokazovaly, že tito tvorové mohou dosáhnout takových rozměrů. Naopak se spíše uvažovalo, že jejich délka může být maximálně 6-7 metrů.  

A objev učiněný ve zmíněném muzeu může tuto situaci změnit. Obecně vědci mají čtyři takové fosilie, obratle nalezené v jílovité formaci Kimmeridge na farmě v údolí řeky Temže v Oxfordshire. Bylo rozhodnuto je prozkoumat pomocí tomografu a poté se pokusit vypočítat velikost tohoto plaza. 

Bylo zjištěno, že se může pohybovat od 9,8 do 14,4 metrů. Stále tedy ne tak 25 metrů, ale více než 7. Ale kdo ví? Možná se někdy objeví důkazy, které tuto hypotézu potvrdí? Možná na to dokonce čekají tiše v jiném šuplíku?